Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar zelfs in 2020 met weinig (leuke) plannen, verlies ik het overzicht. Vroeger onthield ik alles en toen … kreeg ik een kind. Mijn brein lijkt getransformeerd in te lang gekookte spaghetti waar af en toe slechts toevallig nog iets zinnigs gebeurt.
De eerste maanden na Otis’ geboorte stak ik het nog op de hormonen en het slaaptekort en dacht ik dat het wel zou beteren, maar 3,5 jaar later moet ik misschien toch aanvaarden dat het niet meer komt. Mijn hoofd is all over the place en dan heb ik nog maar één kind. Hoe mensen dat met een handvol kinderen doen, is me een raadsel.
Sommige mensen vergeten van alles en vinden dat ook helemaal niet erg. Ze draaien eens lachend met hun ogen en denken "Typisch ik!" Zo iemand ben ik helaas niet. Ik kan de ‘planning queen’ die ik ooit was niet loslaten. Helaas heeft zij mij losgelaten. Ik moest dus wel op zoek naar een oplossing.
Eerst ging ik voor lijstjes, lijstjes en lijstjes. Die oplossing bracht meteen een nieuw probleem mee: op elk papiertje in huis stond wel iets gekribbeld, maar gecentraliseerd waren die papiertjes niet. Er zat ook geen systeem in. Boodschappen, to do’s, notities, dingen die ik niet mocht vergeten … Ze kwamen allemaal terecht op een blocnote. Een hele mooie hoor, met lijntjes en hokjes om af te vinken. Ik dacht dat ik het gevonden had, maar daar lagen die blaadjes dan: op de eettafel, op het keukeneiland, op mijn bureau en door een rondcrossende kleuter en twee katten vaak ook op de grond. Een mooi zicht was het ook niet, dus dan stopte ik ze in een lade, om vervolgens volledig hun bestaan te vergeten. Het gebeurde ook meer dan eens dat zo’n briefje vroegtijdig bij het oud papier belandde.
Ik had een nieuw plan nodig.
Ik ben nogal verslaafd aan mijn gsm dus de ‘Herinneringen’-app was de volgende kanshebber. Het probleem daar is dat mijn man ook wel eens iets aan het boodschappen- of to do-lijstje wil toevoegen (of -als ik geluk heb- afvinken) en zo een lijst delen loopt snel fout als je er met twee in zit te klooien. Dit kan voor sommigen zeker werken, maar hier was het geen oplossing. Misschien heeft het ook iets met mijn job als leerkracht te maken, maar ik heb nog graag een papieren versie. Dat maakt het iets echter :)
Ik probeerde een agenda, maar ik had nog geen enkele gevonden met voldoende plaats om écht iets te noteren. Je moet soms echt per uur werken en dat was niet de bedoeling. Vaak miste ik plaats voor notities of to do’s die niet op een bepaalde dag moeten. In het weekend kan je volgens agendamakers duidelijk ook maar één iets per dag doen en dat nog minuscuul klein opschrijven ook. Voor mijn werk heb ik het zelf opgelost door een lerarenagenda en schoolplanner te ontwerpen, maar daar was ik thuis nog niet mee geholpen.
Mijn zoektocht liep ten einde, maar ik was niet wijzer (of meer georganiseerd) geworden. Ik nam het heft dan maar in eigen handen en maakte een familieplanner waar ik ineens àlles in kwijt kan.
In de digitale agenda die we thuis delen, hebben we elk ons eigen kleur. Dat vind ik handig werken (én mooi ogen), dus ik deed het ook zo in de familieplanner. Zelf starten we met een hokje voor het hele gezin, dan mama, dan papa en dan ons zoontje. Als je met minder dan zes bent (want oh ja, er zijn mensen die vier of zelfs meer kinderen in leven kunnen houden - chapeau!) , heb je nog een rijtje voor het weekmenu.
Gezamenlijke plannen, persoonlijke plannen, werkplannen (à la late vergadering) en ook alle info van Otis’ school kunnen we kwijt in het weekoverzicht. Zijn vrije dagen, wanneer hij iets moet meebrengen, wanneer hij door iemand anders wordt opgepikt … Zelfs kinderen die nog niet kunnen lezen, weten dat er voor hen wat staat te gebeuren als er iets geschreven staat bij hun kleurtje.
Omdat sommige klusjes wekelijks moeten gebeuren en ik met mijn spaghettibrein niet altijd meer weet wat ik al gedaan heb en wat niet, is er een kader voor de daily chores: links kan je zelf schrijven wat je wil bijhouden en dan kan je per dag een kruisje zetten. De planten water geven, de kattenbak legen, gaan lopen (of rollerbladen in mijn geval), je vitamientjes nemen, de dagen dat de kids in de voor- of naschoolse opvang moet blijven … Een game-changer als je 't mij vraagt.
Notities, to do’s en boodschappen kan je er natuurlijk ook kwijt, met handige hokjes om af te vinken want I love afvinken. Op mijn Instagram-verhaal bekende ik al eens to do’s op te schrijven die ik al gedaan had, gewoon om af te kunnen vinken. Aan de poll die ik toevoegde, was duidelijk te zien dat ik niet de enige ben. High five voor mijn mede-valsspelers!
En het beste van al: ik hang hem gewoon op. Geen briefjes overal, geen verloren plaats op de tafel of op het eiland. Hang hem ergens waar je veel komt (aan de koelkast, in de buurt van de tafel, in de inkomhal ...) en vergeet nooit meer wie wanneer waarnaartoe moet! :)
Als je interesse hebt in de Familieplanner, kan je die van 2021 bestellen aan €17,50 op www.paperplans.be/shop.
Veel planplezier!
Annelien
Er is ook een jaarkalender met alle schoolvakanties aangeduid zodat je de kampjes en de opvang voor de pedagogische studiedagen nog makkelijker kan plannen:
* Dat weekmenu is ook echt een aanrader. Elke dag na het werk viel me te binnen dat ik nog eten op tafel moest toveren. Sommige avonden gaat dat vlot en was ik erop voorzien, andere avonden was dat echt dat ene taakje te veel. Door nu op zondag samen te zitten en te bespreken wat we wanneer gaan eten, dat te noteren en meteen de boodschappenlijst eraan aan te passen, ziet mijn week er helemaal anders uit - veel relaxter.
Comments